top of page

HÅLLBAR UTVECKLING

HÅLLBAR UTVECKLING HAR TRE OLIKA DIMENSIONER:

1

EKOLOGISKT HÅLLBARHET

Ekologisk hållbarhet, som handlar om att lång- siktigt bevara vattnens, jordens och ekosystem- ens produktionsförmåga och att minska på- verkan på naturen och människans hälsa till vad de "klarar av".

Ekologisk hållbarhet, det kan till exempel betyda att ekonomisk tillväxt inte får ske till priset av ett segregerat och ojämlikt samhälle och en förstörd miljö. Samhället bör i stället anpassas efter vad miljön och människors hälsa tål och där vi långsiktigt investerar i dessa resurser.

Här en länk till klädföretag som arbetar med ekologiskt tänkande.

FN definierar hållbar utveckling "som en utveckling som ... tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov." Hållbar utveckling handlar om att långsiktigt bevara vattnens, jordens och ekosystemens produktionsförmåga och att minska negativ påverkan på naturen och människors hälsa. Men frågan är om den negativa utvecklingen kan hejdas.


Klimatförändringarna slår hårdare mot Arktis än någon annanstans på jorden.  När Arktis påverkas, drabbar det hela planeten. Arktis ringar in några av de allvarligaste hoten mot vår planet, och de allvarligaste hoten iscensätts just nu. 

Här är de hållbarhetsprinciper som nämns i filmen här ovan:

I.   STOPPA ÖKNINGEN AV FOSSILA UTSLÄPP OCH OVANLIGA METALLER.

II.  STOPPA ÖKNINGEN AV DE KEMIKALIER VI PRODUCERAR I SAMHÄLLET.

III. STOPPA DEN FYSISKA FÖRSTÖRESLEN AV NATUREN.

IV. SKAPA FÖRTROENDE I SAMHÄLLET GENOM BESLUT SOM INTE HINDRAR MÄNNISKAR      NÅGONSTANS ATT FÅ SINA BEHOV FYLLDA.

 

 Vi alla måste stoppa utvecklingen nu. Inte imorgon. Tänk barn. Tänk barnbarn. Tänk barnbarns barn.........Tänk på kommande generationer redan nu! -Innan det är för sent!

I SPP arbetar för att skapa ett långsiktigt framgångsrikt bolag där hållbart företagande går hand i hand med hög avkastning. Allt för att våra kunder ska ha en bra värld att gå i pension i. FÖR SPP handlar hållbarhet om att kunden ska känna dig trygg med att spar- och pensionspengar investeras i företag som drivs på ett hållbart sätt. (Sveriges Privatanställdas Pensionskassa).

Företagen och olika organisationer är förstås intresserade av vad ungdomar har för syn på hållbarhet. Samtidigt vet företagen att ungdomar är intresserde att få veta vad företag och organsiationer egentligen gör på området hållbarhet. 

Här kan di se de tidigare tävlingarna. Du kan komma dit via denna länk.

Fler och fler ifrågasätter vårt samhälles ständiga behov av ekonomisk tillväxt. Går det att övergå från ständig ekonomisk tillväxt till en hållbar ekonomi är frågan som ställs. New Economic Foundation har gjort en film som på ett överdrivet sätt, kan man tycka, visar den s.k. hamsterekonomin. Ligger det någon sanning i det synsättet?

2

EKONOMISK HÅLLBARHET

Ekonomisk hållbarhet, som handlar om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt.

Människan är beroende av jordens resurser och måste förvalta dem för framtida generationer. Det innebär att vi måste leva på "avkastningen" och inte förbruka jordens till- gångar.

Ekonomiska överväganden anses ofta stå i vägen för en ekologiskt hållbar utveckling. En utgångspunkt för det hållbara samhället är att resurserna utnyttjas så effektivt som möjligt ur ett ekologiskt, ekonomiskt och samhällsvetenskapligt perspektiv. En förutsätt- ning för att uppnå hållbarhet är också att den långsiktiga kostnaden för att förbruka ändliga resurser vägs in i de ekonomiska kalkylerna. Kortsiktiga ekonomiska överväganden står ofta i vägen för långsiktigt hållbar utveckling.

Omgivningen, kunder, konsumenter, myndig- heter etc. släller allt hårdare krav på kvalitet, miljö och socialt ansvar. Miljödrivna företag står bra rustade inför framtiden.

I avsnittet "Projekt" kan du läsa om exempelvis företaget Oji Drinks som inbegriper alla tre begreppen i sin affärsidé.

 

Nyckelord för ekonomisk hållbar utveckling:

Resursanvändning, relationer Nord-Syd, fattigdomsbekämpning, förändrade konsumtionsmönster, minskade befolkningstillväxt, integrerad miljö och utveckling i beslutsfattande, miljöskatter och avgifter (och deras funktion), allmänna tillgångarnas tragedi m m.

 

3

Social hållbarhet, som handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov uppfylls.

Socialt/etiskt hållbar konsumtion innebär att ingen människa far illa i samband med produktion och konsumtion av de varor och tjänster man köper. Med etisk konsumtion menas till exempel att de varor du konsumerar ska vara producerade under drägliga arbetsförhållanden och arbetsvillkor. Men socialt hållbar konsumtion innebär också att du som konsument inte tar skada.

 

Nyckelord för social hållbar utveckling:

Hälsa och hälsobegreppet, samhällets funktion, alla olika gruppers (oavsett genus, etnicitet, ursprung, ålder och sexuell läggning) delaktighet i samhällsystem, mänskliga rättigheter, freds- och konfliktlösning m m.

 

SOCIALT HÅLLBARHET

"Köttfri Måndag" är en ny rörelse som håller på att växa fram. Syftet med en köttfri dag i veckan är att minska köttkonsumtionen. Idén till det hela är Jonas Paulsson. Kampanjen har  alltså sin bas i Sverige och bland de organisationer som stödjer Kötfri Måndag märks: Världsnaturfonden (WWF), Fältbiologerna, Läkare för miljön, Klimataktion, Jordens vänner, Svensk mat- och miljöinformation, Djurens rätt ochSvensk Vegetariska föreningen.       ===> LÄNK

Här kan du se en föreläsning på ett gymnasium i Sverige. Temat var hållbar utveckling och Stina Billinger som föreläste hade fem konkreta tips på hur man som enskild individ kan ta till sig för att börja sina vägval för att världen ska bli mer hållbar.

SPP, (Sveriges Privatanställdas Pensionskassa), arbetar för hållbar utveckling.

Några av Sveriges största företag utmanade år 2013 Sverige ungdomar att delta i tävling.

Diskussioner förs om tillväxtens gränser.
 

Stina Billinger har fem råd att ge om en mer hållbar värld.

HÅLLBARHET:

                   Köttfri måndag?

                Kan det vara något?

Detta är FN:s Milleniummål för 2015. Men det går trögt......

  1. Halvera jordens fattigdom och hunger

  2. Se till att alla barn får gå i grundskola

  3. Öka jämställdheten mellan kvinnor och män

  4. Minska barnadödligheten

  5. Förbättra mödrahälsan

  6. Stoppa spridningen av HIV och AIDS

  7. Säkra en hållbar utveckling.

  8. Öka samarbetet kring bistånd och handel

Läs mer på "Åtta mål för en bättre värld"

Ekolådan fyller 10 år

Ekolådan fyller 10 år, skriver Ekoweb på sin hemsida. Företaget startade i Stockholm. Då det startade började det med att man sände ut en omgång med tretton lådor till konsumenter på Söder i Stockholm. Verksamheten har vuxit och man levererar nu flera tusen lådor varje vecka runtom i landet.

Det är då frågan om ekologiskt odlade grönsaker och frukter som alltså levereras direkt hem till hushållen. Läs mer på ekoladan.se.

Sverige enda land inom förnybar energi som redan nått målet för 2020
 

Sverige har nått förnybarmålet – både EU-målet på 49 procent och det inhemska svenska målet på 50 procent. Vi ligger idag över målet med god marginal.

På Svebios Bioenergiblogg skriver man att :

 

"Det som är märkligt i sammanhanget är att ingen officiell svensk instans, varken regeringen i form av näringsdepartementet eller energiministern, eller Energimyndigheten, går ut och noterar detta. Ingen slår sig för bröstet över att vi är bäst i EU på förnybar energi och bäst på att nå målet. Och ingen vill ta debatten om att höja målet 2020."

Som konsumenter måste vi tänka på att produkten vi köper är ekologiskt,

socialt och ekonomiskt hållbar.
 

Som konsumenter kan vi påverka. Företag är känsliga för dålig publicitet. Detta kan betyda att företag går dåligt och t.o.m. i konkurs. Därför bör företaen redan i sin planering tänka på hållbarhetsbegreppet. Det handlar om hela vår jord. Det handlar om socialt acceptabla arbetsvillkor och godtagbara produkter för oss konsumenter. Då blir det också ekonomiskt hållbart. Ekonomi betyder ju att hushålla med begränsade resurser!

Världens klädindustri arbetar för hållbar utveckling genom organisationen Sustainable Apparel Coalation (SAC).
 

SAC, Sustainable Apparel Coalition (ungefär: Klädförbund för Hållbar utveckling ) är en branschorganisation som består av tillverkare, återförsäljare, varumärken m.m.

SAC representeras mer än en tredjedel av de globala kläd- och sko-företagen. Koalitionen arbetar för att minska de miljömässiga och sociala effekterna av kläder och skor produkter runt om i världen.

Fokus i SAC är Higg Index - en uppsättning verktyg för bedömning som standardiserar mätningen av de miljömässiga och sociala effekterna av kläder och skor produkter över hela produktlivscykeln och i hela distributionskedjan. (Filmen finns att se på denna länk. (Observera att du skall gå längst ner då du kommer till den länkade hemsidan för att kunna se informationsfilmen om SAC:s utarbetade Higg-index))

Vi-skogens vision: ”En hållbar miljö som gör det möjligt för människor i fattigdom att förbättra sina liv”.
 

Vi-skogen började som ett trädplanteringsprojekt 1983. Den första plantan sattes  i West Pokot i Kenya. Det var Sten Lundgren, journalist på tidningen Vi, som påbörjade detta projekt med att sätta en trädplanta i Afrika. Arbetet med utplantering av skog har fortsatt, men arbetet har även utvecklats till att använda metoden agro- forestry, där träd och grödor planteras tillsammans. Syftet med agroforestry är att ge  stöd till bondeorganisationer och bidra till: minskad fattigdom, rätt till mat, ökade inkomster, ökad biologisk mångfald och klimatanpassning. Läs mer på deras hemsida.

Genom kunskap och innovation kan världen i liten skala förändras.
 

Lektorn i Innovationsteknik, Andreas Larsson, tillika ämnesföreträdare för Designvetenskap vid Lunds Universitet, arbetar för att innova- tioner ska vara ett sätt att bekämpa fattig- domen i världen. ”Genom att utbilda männi- skorna lokalt är det lättare för dem att se sin egen potential och innovationskraft”, säger Andreas Larsson. Han säger vidare i en artikel i universitetstidningen att ” Vi vill inte tala om för dem vad de borde göra utan hjälpa dem att höja sin egen inno­vationsförmåga för att kunna skapa sina egna lösningar – få dem att känna att de kan bli producenter av produkter och tjänster istället för enbart konsumenter”. En industridesignstudent vid samma institution har arbetar fram en innovationsprodukt som är tänkt att underlätta skalningen av cassava. Det är då frågan om en pedaldriven skalnings- maskin. Byborna i Brasilien la ner mycket tid och kraft för handskalning av cassava. De hade varken pengar eller elektricitet. Så en cykel avgjorde saken. Denna gång en produkt som tagits fram i Lund. Men nästa gång en innova- tion framtagen på plats av en kreativ och före- tagsam individ i en liten by. Ett framtida projekt är nu gång berätta Andreas Larsson. Det kallas ”Innovation Lab Boat” och beskrivs som en resa längs Amazonas. En resa som syftar till att skapa idéer på plats.

Vinnarna i en ny utmärkelse för uppfinningar kan du se på denna länk.

Det handlar om uppfinningar som ger människor i utvecklingsländerna ett bättre liv. Vinnarna utsågs i Nairobi i Kenya. Se länk!
 

Textil är en del av vår nutida kultur. Visste du att varje svensk förbrukar ca 15 kg klädesavfall per år!
 

Det är Naturvårdsverket som tagit fram dessa uppgifter. Endast ca 3 kg (av de 15 kg) går till återvinning och 8 kg till förbränning. Hur låter det, tycker du?

På andra ställen på vår hemsida har du kunnat läsa om klädlån och liknande. Emmaus Björkå tillhör en av de ideela organisationer som arbetar med återbruk av kläder. I egna butiker sker försäljning, men desutom exporteras till behövande i utvecklingsländerna.

Se andra organisationer i Uddevalla som arbetar med återbruk av kläder på denna länk.

Läs mer om textilavfallet på Naturvårdsverkets hemsida. ( Länk här!)

Det finns anledning att reflektera på hållbar utveckling då det gäller kläder och textilier av olika slag.

Redesign? Kan det var något?

Se sid 15

Fairphone är något nytt. Mobil som har hållbar utveckling i sin affärsidé

Idag innehåller många av våra mobiltelefoner s.k. konfliktmineraler som guld, tenn, tantal och volfram. Enligt FN finns det ett koppling mellan de vinster som gruvbrytningen genererar och brott som begås i Afrika, bl.a. Kongo-Kinshasa. Dey holländska företaget Fairphone har tagit fasta på detta och man tillverkar och säljer mobiltelefoner som har eliminerat dåliga arbetsvillkor. Endast konfliktfria mineraler används och guldet kommer att vara Fairtrade-märkt. Läs mer Här.

Den kände TV-kocken Paul Svensson startar nu ett kafé med namnet Way Cup.

Lite lek med ord här. Wake Up alltså. Paul Svennson har tröttnat på matslöseriet, som att var femte matkasse som vi bär hem hamnar i soporna. Pal vill med sin satning att folk skall vakna upp och börja agera för en mer hållbar värld. Se länk till caféts hemsida här.

WAY CUP = WAKE UP

PLANETEN VI TOG ÖVER. BBC

En film som visar hur planetens jorden har förändrats av människan på kort tid. I fokus står människans ingenjörskonst och världens begränsade resurser. Storskalighet och stordrift är ledordet här (iaf första delen). Ha ett kritiskt öga till det du ser! Länk här.

WBCSD är en sammanslutning av 200 internationella företag som arbetar för hållbar utveckling.

Länk har du här!

Olika Certifieringar:

Länk har nedan:

Världstoalettdagen eller World Toilet Day infaller den 19:e november.

Känner du till att så många som 2,6 miljarder människor i världen saknar grundläggande sanitet.

Så många som fyra av tio människor saknar egen toalett. Saker som vi tar för självklart. Men så är det alltså inte. Det svenska företaget Peepoople har därför utvecklat en engångstoalett vars avfall kan användas som gödningsmedel. Se länk här.

VEM BRYR SIG OM SKOGEN ?

VEM BRYR SIG OM FISKEN ?

    LÄNK till Rainforest Alliance org

bottom of page